blankДържави, езици, различни култури, пътувания, хора. Да, английският език с годините се превърна в официален език по целия свят, но това не бива да ни спира да се интересуваме от интересните факти за езика, който се говори в страната ни фаворит или към тази, за която сме се запътили.

За всички 22 години, в които съществуваме, ние – Агенция за превод и легализация ТБС Традикс, сме се сблъскали с редица особености, специфики и интересни факти за различните езици. Именно тях искаме да споделим с Вас, за да бъде още един Ваш ден изпълнен със знания.

Знаете ли, че българският език е сред 23-те официални езика на Европа и се смята за най-ранният писмено документиран славянски език? А колко е труден? Трябва да се гордеем със сложния си и специфичен език, да го познаваме и използваме в най-пълната си форма.

Знакът „&

Познат ли Ви е знакът „&”? Да, точно така, намира се на клавиатурата върху клавиша с цифрата седем. Всъщност, историята на този знак е много по-стара от създаването на първата компютърна клавиатура. Знакът „амперсанд“ преди години е бил най-важната буква в английската азбука и присъствал в почти всяка английска дума. Към днешна дата славата на този знак е изгубена и малко хора знаят за неговия автентичен произход.

След проведени многобройни проучвания от представители на различни страни се доказа, че към днешна дата най-много хора в света говорят китайски, а не английски език. На второ място също не е английският, а испанският език.

Споменавайки китайски език, знаете ли че не той е официалният език за Китай, а т.нар. мандарин. Всъщност, китайският език се явява като диалектна форма на мандарина.

А замисляли ли сте се дали има език без писменост? Отговорът на този въпрос е положителен. Езикът на берберите от Северна Африка няма писмена форма и е единственият по своя вид в целия свят. Вероятно местното население предпочита да „бърбори“, отколкото да си записва.

Бърборенето е любимо занимание на всеки 5 човек на планетата. На някои хора обаче, това им е част от работата. Свещениците, лекарите и адвокатите изговарят във всекидневния си живот повече от 15 000 думи на ден. Квалифицираните работници – по 5700 думи на ден, останалите хора – по 1600 думи. А дали децата не са водещи в класацията?

Тези и още интересни факти, които сме разбрали за всичките 22 години ще продължим да Ви споделяме на нашия сайт.

Тук може да се запознаете с услугите на преводаческа агенция ТБС Традикс:

Любопитни факти за езиците Ралица Цингова